Eksamen

Beklager at det har vært svært lite aktivitet fra meg i dt siste, men jeg lovte meg selv at så fort Transminnedagen var over så skulle jeg fokusere utelukkende på eksamen foruten ett kjapt julebord og møte i Gjøvik.

Det gjorde jeg, jeg følte jeg kunne pugget bedre og lest mer, men alt i alt så var hodet ganske proppet med informasjon dagen før.
Faget var religionshistorie for de som kke vet hva jeg studerer 🙂
Jeg følte det gikk ok, satt 5 1/2 time av 6 mulige og skrev en god del sider, får håpe de var bra sider!

Ellers er det lite intelligent som skjer, lite penger og lite nytt på datingfronten :-p
Håper dere har det mer spennende!

Transminnedagen oppsummert.

Da var selve dagen overstått og den ble kjempefin!

Dagen i forveien holdt Reidar fra SkU og jeg ett trans*DEF foredrag for Skeiv Ungdom Oslo. De skulle stå på stand for transminnedagen og vi ladet dem opp!

Etterpå holdt jeg en liiiiten greie angående kjønnsvariasjoner i diverse kulturer.

Følte meg ganske fin denne dagen og!

Luca Espseth(bestmedbart.no) innledet foredragene med “Hva er trans*?”

AJ Dickson fulgte opp med ett foredrag om Transfeministisk teori.

Før Janneke van der Ros fikk avslutte med ett forelesning om “Trans* i ett helseperspektiv”

Så kom minnemarkeringen, den var det jeg som holdt og jeg prøver å finne bilder fra det enda. Så hadde Amnesty og FTP-N(foreningen for transpersoner Norge) hver sin appel før vi gikk videre til debatten.

I panelet satt:
Lene Løvdal fra LDO
Louis Furnes som er kjent fra Paradise Hotel
Luca Espseth på vegne av LLH
Og Tord Hustveit som er den nye lederen for Unge Venstre.

Jeg står klar til å dele ut blomster til paneldeltakerne.

Dagen ble veldig bra! Den var varm og lærerik. Jeg håper mange fikk det med seg at det var transminnedagen og tente lys eller bare ofret noen tanker.
Jeg var utrolig nervøs før jeg skulle opp på scena, men det gikk overraskende fint.

En stor takk til alle som markerte dagen, til alle som bidro til å gjøre det til en flott markering, og til alle som deltok!
Det betyr mye!

Transgender Day of Remembrance!

Imorgen er det Transgender Day of Remembrance.. Dagen vi minnes alle de som er drept som ett resultat av transfobi eller hatkriminalitet. Samt vi setter fokus på de utfordringer og diskrimineringen trans*personer møter i hverdagen.
I forbindelse med dette arrangerer vi tre foredrag på Chateau Neuf fra klokka 2, og senere minnestund/debatt klokken 19:00. Jeg skal visstnok holde minnestundsdelen, så litt nervøs er jeg…

I tillegg har vi en kampanje på sosiale medier!
Vi ber om at alle som mener transfobi er galt, tenner ett lys, tar bilde av det og poster på de mediene man har, facebook, twitter, instagram, tumblr osv!
Forslag til tekst kan være:

Tenn et lys mot #transfobi
Jeg tenner et lys mot #transfobi. #transminnedagen #tdor2013 #nohatespeech
Jeg sier nei til #transfobi !! #transminnedagen #tdor2013 #nohatespeech
“Din tekst her” #transminnedagen #tdor2013 #nohatespeech

Trenger du virtuelle lys har vi det også!
http://www.gratefulness.org/candles/candles.cfm?l=eng

Jeg ber om at flest mulig gjør dette, støtten vil bety utrolig masse for ganske mange!

Update: Tallet på antall drepte er i år 238. Mange av disse mindreårige..

Dette regnes som toppen av isberget da det er store mørketall fra diverse deler av verden, samt mennesker som ikke er åpne..

Transjente som stresser!

Beklager at det har vært lite aktivitet de siste dagene, jeg har vært helt utrolig opptatt og rett og slett ikke hatt tid eller energi til å skrive.
Jeg skriver på semesteroppgaven i ex.phil, pugger til eksamen i religion, jobber med transminnedagen og diverse kampanjer og lignende som hører med der, samt jeg var på en samling for unge transpersoner i regi av LLH i helgen.

Samlingen var veldig hyggelig, det er godt å se at til tross for at man kjenner utrolig mange i denne situasjonen så kan man alltids bli kjent med fler 🙂
Jeg følte at arrangementet var mer rettet for de med mindre erfaring enn meg, men det er bare en god ting! Jeg fikk uansett lært en del nytt, hørt andres erfaringer og for å være ærlig så var det ganske digg å være deltaker istedet for arrangør.

Stress og syk datter

Eksamen lurer rundt hjørnet, transminnedagen er neste uke, denne helgen er det samling i regi av LLH for trans*folk, neste helg er det en annen samling i Gjøvik… Hvorfor er det ikke flere timer i døgnet?
Når alt dette er over skal jeg ihvertfall belønne meg selv skikkelig!

Men akkurat nå sitter jeg hjemme med ei syk lita jente.. Stakkars Aurora har feber og blir dullet bort til tusen. Hun er virkelig snill og skjønn og gjør sitt beste for å være flink syking. Foruten når paraceten kicker inn og senga mi blir sabla morsom å hoppe på… Så brenner hu gjennom paraceten og blir akk så syk og svak igjen..
Vi har ihvertfall fått sett en del filmer! 🙂 og jeg har vaska klær for hånd.

“Foredrag” om Trans* ABC

Igår henta jeg Aurora, og vi dro rett på sosialfaglig kveld på Skeiv Ungdom, hvor jeg skulle holde foredrag om Trans*. Idet vi kom dit var det mat, noe som er flott fordi da får Aurora tid til å varme opp, og i tillegg energi fra maten.
Det kom ikke så alt for mange men nok til å holde ett meningsfylt foredrag med en interaktiv tvist. Formen min var ikke helt på topp, så fikk Luca(bestmedbart) til å hjelpe meg, noe han gjorde strålende, selvfølgelig 🙂

Noe som er litt komisk er at Luca og jeg er ikke helt enige når det gjelder trans*tematikk. Vi er langt fra uenige, bare ikke helt enige heller, men mer om det en annen gang. 🙂 Dette utspilte seg riktignok på ett høyt/lavt nivå. Luca ville legge ut og utbrodere, noe som grunnet hans erfaring, utdanning og syn, holder ett høyt nivå(I mine øyne). Og så ville jeg trekke det litt ned igjen, og nesten gjøre det litt “simplere” i mangel på bedre ord.
I tillegg kunne vi spille frem og tilbake, noe som gjorde “scenarioer” ganske underholdende. Vi gav eksempler på hvilke spørsmål man ikke trenger å stille en trans*personer. Når det ble lagt frem på den måten, altså at de fikk se en person stille en annen person en masse intime spørsmål, så tror jeg beskjeden kom tydelig frem 🙂

Til de som lurer på hva Aurora holdt på med på dette tidspunktet, så var hun enten underholdning ved å kaste ball rett foran oss som snakket, eller hun var ute og lekte med noen av de andre som var der(som jeg kjenner godt fra før).
Etter en stund måtte Luca dra og jeg fullførte og tok imot en del spørsmål/svar etterpå 🙂

Etter fullført “foredrag” dro jeg og klumpen hjem, hvor Aurora proklamerte sitt ønske om å sove sporenstreks(uuuuvandt!).

Alt i alt en hyggelig dag!^^

Trans 101!

God dag barn!
I November er det blandt annet Transgender Day of Remembrance og vi skal derfor ha en måned med fokus på all ting trans*! Skeiv Ungdom sitt lokallag i Oslo kom opp med dette og skal holde diverse faglige og sosiale arrangementer med fokus på trans*tematikk. Samtidig skal jeg drive litt opplysning her på bloggen 🙂

Alle klare? Da kjører vi!

Først og fremst, i det norske språk skiller vi ikke mellom biologisk kjønn og sosialt kjønn, det gjør man på f.eks engelsk med sex og gender.
Altså:
Sex —— Biologisk kjønn
Gender —— Sosialt kjønn

Biologisk kjønn angir hvilke reproduktive celler mann har, vi deler juridisk kun inn etter store og små celler(egg og sperm).

Sosialt kjønn angir om man identifiserer med det samfunnet vanligvis anser som mann, kvinne, annet eller ingenting.

Mennesker som har annen kjønnsidentitet/uttrykk enn den de ble angitt/forventet ved fødsel, kalles trans*personer. Ordet trans*personer er ett paraplybegrep som omfatter ufattelig mange forskjellige variasjoner. Det er viktig å merke seg at ikke alle identifiserer med disse ordene, av forskjellige grunner, og da skal man respektere det.
Så om du treffer noen som er åpne om at de har levd som ett annet kjønn tidligere, er det ikke gitt at de vil bli kalt noe overhodet.
Nå er ett godt tidspunkt å spørre deg selv hvorfor du trenger å kalle de noe annet enn det de identifiserer som?

Mennesker som har samme kjønnsidentitet som den de ble angitt ved fødsel, er cis-personer.(ser dere? De har ett fancy ord de også!)

Hvorfor noen av oss(mennesker) blir sånn og slik tar jeg ikke i akkurat dette innlegget, så det får dere bare vente på!

Man anslår at rundt omkring 1% av befolkningen befinner seg under trans*paraplyen.(tall varierer etter hvem man inkluderer og hvor i verden tallene er fra)
“Det er jo ikke så mange?” Tenker du kanskje.
Nja, vet ikke det, i 2012 traff innbyggertallet i Norge fem millioner.
1% av 5 000 000?
50 000!!!
Femti tusen mennesker i dette land går under trans* paraplyen.
Det er en liten hær det.
(Gitt amerikanske tall fra en større studie anslås det å være 15 millioner transkjønnede på verdensbasis)
Men de fleste av oss gjemmer oss, redd for hva samfunnet synes om de, og redd for konsekvensene det kan få.
Men hvorfor er de det?

Fordi i nyere tid i vestlige samfunn har det å bryte med normene for sosialt og kroppslig kjønn blitt sett ned på, og fordømt. Man har blitt mobbet, banket, ydmykt og drept kun fordi en ønsket å være seg selv. (265 mennesker ble i fjor drept i hatrelatert vold, i verden kun fordi de var trans*)
Når man hele tiden blir dyttet i eller latterliggjort, er det da så rart at man ønsker å gjemme seg? Jeg synes ikke det.

Kulturmessig har det vært vanlig å kunne identifisere seg som noe annet enn mann eller kvinne, dette til tross for at man har ikke kunnet opereres nedentil eller innta hormoner for å endre kroppen i den retningen man ønsket. Innen noen kulturer har dette overlevd, til tross for vestlig påvirkning og modernisering. Hirjasamfunn i India er både ett eksempel på andre kjønnsidentiteter, og samtidig ett godt eksempel på hvordan deres status har blitt forminsket og nedverdighet ettersom tiden har gått. Før var de ansett som likeverdige, fikk posisjon og ble hørt, mens idag lever de i tiggersamfunn og prostituerer seg for å få mat.
Noen deltar i ett statlig program som skatteinnkrever, som har vist seg å fungere bedre enn når namsmannen selv står på døra, fordi det er så sykt flaut å få en hirja på døra. I tillegg tror noen at hirjaene kan forbanne de om man ikke gjør som de sier. Andre eksempler på kjønnsvariasjoner i kultur og historie er “two-spirits” blandt innfødte amerikanere, “fa’afafine” blandt Maori folket, “femmenielli” i Napoli, jeg kunne fortsatt i evigheter. Vi skal heller ikke gå inn på grunnen for hvorfor dette har blitt så fordømt av vestlig kultur akkurat nå, men stikkord er: religion, mannsdominert kultur, ønske om assimilering fremfor mangfold.

Til tross for alt dette, er trans*personer fortsatt en undertrykt minoritet.
Noe av grunnen til at vi står sammen med resten av den skeive bevegelsen(LHBTQIAS&M+++) er fordi kampen om ett fullverdig liv, like rettigheter og mot fordommer er særdeles lik.
Til tross for at T’en er der inne sammen med en god del seksualiteter, er kjønnstematikk ikke en seksualitet.
La meg gjenta det, det er IKKE en seksualitet! Hvordan kjønnsidentitet og/eller -uttrykk man har er ikke relevant for hvem man ligger med og hvordan man ligger med de, om man ligger med folk overhodet!

“Men hvorfor skal vi hjelpe disse menneskene når det finnes så mye andre mer alvorlige ting å bruke helsepengene på?”

Du kan se på det fra forskjellige innfallsvinkler, men la oss ta den mest kyniske:

Økonomi!
Trans*personer som trenger, men ikke får bistand, har en enormt dårlig livskvalitet, preget av depresjon, angst, selvskading, selvmord osv osv.(Bare fordi du ikke kan se det, betyr ikke at det ikke er der.) Følger av dette kan være NAVpenger, institusjon, psykologer og andre helsearbeidere, for å ikke nevne ekstra press på familie, venner osv. Noen skjønner kanskje allerede at dette blir ganske dyrt?
Hvis disse får den bistanden de trenger, enten i form av hormonell og/eller kirurgisk behandling, psykolog eller bare å være i ett felleskap hvor de er akseptert, vil livskvaliteten øke drastisk. Som igjen resulterer i at vedkommende kan arbeide, betale skatt, jobbe frivillig og langt på vei bistå samfunnet i større grad enn samfunnet bisto vedkommende.
For mer informasjon angående dette anbefaler jeg rappoten “Alskens Folk” av Janneke Van Der Roos, utgitt i Januar i år(lenke i bunn av innlegget)

Det forventes diverse ting av trans*personer, utover det som vanligvis forventes av oppegående mennesker.
Det forventes at om man ønsker å være seg selv, så skal man “komme ut”, dette er en svært tung, klein og egentlig unødvendig prosess. Man er nødt til å komme ut fordi “alle” går utifra at man er hetrofil og ciskjønnet. Hvorfor skal man gå utifra noe som slettes ikke angår andre enn vedkommende selv? Hvilken rolle spiller det for deg om noen du kjenner ser ut som en mann den ene dagen, og en kvinne den neste? Det påvirker ikke deg og ditt liv.

Det forventes at man kan absolutt alt om seg selv. “Hva er det?” “Hva forårsaker det?” “Er det for alltid?” Er typiske spørsmål andre finner det helt naturlig å spørre.
“Spør du alle om det?” Pleier jeg å svare, og får da ett enkelt nei, og har man ett snev av forståelse innser man gjerne at dette har man ikke noe med.
Og for Guds skyld ikke si at det er en “fase”! Det er kun i sjeldne tilfeller at det viser seg å være sant.

Det forventes at man skal svare på intime detaljer rundt sitt underliv og sexliv.
“Hvordan har du sex nå da?” “Er du operert?” “Skal du opereres?” “Kan jeg se?” “Hvordan kan du ha barn?”

Det forventes at man innordner seg etter de sosiale normer og strukturer for det kjønnet man identifiserer som.

Det forventes at man er konstant takknemlig ovenfor de som gir deg sin toleranse.
Som om man eksisterer kun på de priviligerte menneskers nåde.

Jeg regner med at de fleste skjønner at alt dette er svært upassende? Hvis ikke, ta ett kurs i folkeskikk.
Naturlig nok, blir man stilt slike spørsmål eller møtt med slike forventninger, så kan man gjerne bli svært frustrert, og tilogmed sinna. Men viser man denne frustrasjonen eller sinne, blir man fort stemplet som “psycho transe som ikke engang gidder å være hyggelig!”

Og da er vi over på neste punkt i opplæringen, ordbruk!

Først og fremst!
Respekter alltid identitet og foretrukket pronomen på ALLE mennesker!
Uansett hvor mye du måtte mislike vedkommende, eller synes vedkommende ser ut som noe annet, om du ikke kan respektere folk som mennesker, så kan du likesågodt låse deg inne og hive nøkkelen. Gjør verden en tjeneste 🙂

Det betyr at om noen sier til deg at de er jente, så er det ikke ålreit å kalle de for menn, “han/hun” “prins/prinsesse” eller andre ymse ord og vendinger du måtte finne på. Da viser du bare at du ikke er istand til å respektere andre og du gjør all videre diskusjon fullstendig poengløs.

Regelrette banneord burde nesten si seg selv at man ikke skal bruke?
La oss være litt naive og tro at man ikke vet det er banneord!
La oss si at man er en av de som synes shemale er ett fint ord, det brukes jo i porno?(du vet, der du har ordet fra…) Vel, ord som hore, ludder, fitte, feit, minipikk +++ brukes også i porno, men de fleste skjønner at disse ordene ikke er ok. Det samme går for ladyboy, heshe, boycunt, dickgirl og andre flotte ord sexkunder og porrkikkere klarer å komme på.

Noen liker å hevde at jentene i Thailand kaller seg for ladyboys, så det må jo være greit?
For det første, har du fysisk spurt noen om de omtaler seg selv på denne måten?
Svarte de ja? Tror du kanskje det har noe med at de lever av prostitusjon og derfor må tilpasse seg kundenes ønsker for å tjene mest mulig penger? Penger som brukes på hormoner og kirurgi så de kan leve det livet de vil.
For det andre, er pornografi og sexindustrien virkelig det du vil ha som mal for hvordan du skal forholde deg til verden?
(Fun fact, pornoindustrien beveger seg vekk fra disse nedverdigende begrepene, fordi de har innsett hvor ufint og skadelig det er)

Men ja, det finnes de som definerer seg selv som ett av disse banneordene, men det gjelder kun den individuelle person, og det gjør det fremdeles ikke lov å bruke de ordene med mindre du får ettertrykkelig lov, og selv da gjelder det kun den ene personen.

Ordet “transe” er også litt spesielt, mange cis personer bruker dette om alle trans*personer, men det er feil.
Ordet transe er ett stigmatisert og negativt ladet ord gjerne brukt om mannlige transvestitter. Noen av dem prøver å ta tilbake ordet og endre ladningen i det. Men det gjør det fremdeles ikke greit for deg å bruke det!
Med mindre du er en selv, så ikke bruk ordet.
(På samme måte som at med mindre du er mørk i huden kan du ikke bruke et visst ord på n.) Dette fordi disse ordene er blitt brukt til å undertrykke, umennskeliggjøre og nedverdige.

“Men altså, Christine, nå er jeg skikkelig forvirret altså, hva skal jeg kalle disse menneskene da???”

Tja, veit ikke helt jeg, hva med navnene deres?

Kilder:

Rapporten alskens folk:
http://www.bufetat.no/PageFiles/8628/Alskens folk Endelig rapport, 14. januar 2013.pdf

http://www.theguardian.com/world/2012/jun/08/pakistan-hijra-transgender-tax-collectors

http://en.wikipedia.org/wiki/Two-Spirit
http://twospirits.org
http://books.google.no/books?id=d5mqEk6UKUUC&pg=PA151&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

http://en.wikipedia.org/wiki/Fa’afafine
http://assofias.webs.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Femminiello
http://www.radiof2.unina.it/?p=1970

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10117865
http://www.vg.no/spesial/2013/transer/

http://web.hku.hk/~sjwinter/TransgenderASIA/paper-how-many-trans-people-are-there.htm

Bilder lånt fra tumblr og google m.m 🙂

Helga!

I helgen har jeg Aurora, og vi har sålangt kosa oss veldig! Kombinerte tur og butikken idag, noe ‘Rora liker svært godt. Ihvertfall når hun får kjøre vogna^^ Resten av dagen brukes på rydding og matlaging, og annet fornuftig*host*.

Er ganske fornøyd med hvordan ting er mellom meg og eksen for tiden, ting er faktisk…bra. Hadde noen spurt meg for noen måneder siden så hadde jeg nok trodd vi hadde hatt en helt annen måte å kommunisere på. Men hun skal faktisk få kred for måten ting har vært den siste tiden. Synes ett godt eksempel er en av kommentarene som kom inn på forrige innlegg. Så ja, credit goes where credit’s due!

Om noen dager kommer jeg til å poste nok ett før/etter bilde igjen, så stay tuned :-p