Et feilkategorisert kjønn!

Verden er rar. Hele livet tror man det er eget kjønnsorgan som er faktoren som avgjør hvilket kjønn man er. Slik som man lærte på skolen! I ettertid viser det seg å være feil, på så mange måter.

I biologien avgjør ikke genitalia kjønn. Når en forsker kommer over en ny art løfter han ikke på det figurative skjørtet til dyret og ser om det kan penetrere eller ei. Nei, forskeren ser på de reproduktive cellene, sperm og egg. Hos arter som deles inn i kjønn, er basisen for hva som gis status som mann og kvinne størrelsen på de reproduktive cellene,og om de rører på seg. I en insektsart oppdaget man nylig at det er kvinnen som penetrerer mannen og henter ut sperm. Hvor kult er ikke det?

Vi mennesker har bygget opp ett slott av sosiale konstruksjoner rundt begrepet “kjønn”. Dermed vil ikke de reproduktive cellene være gjeldende for hvilken kategori man havner i, med mindre man vil hevde at sterile mennesker er kjønnsløse da. Man kan jo stusse over hvorfor vi mennesker ser mellom bena på en baby og erklærer offisielt hvilken kategori den lille tilhører. De forskjellige kategoriene fører med seg en del fordeler, ulemper, forventninger og andre ting som former livet. Det er ingen hemmelighet at en av kategoriene har flere fordeler enn det de andre har. Det å si at det skal være forskjell mellom individer avhengig av hvilke reproduktive celler de produserer(biologisk kjønn), gir omtrent like mye mening som å gjøre forskjell på folk avhengig av hvor mye melanin de har i kroppen(hudfarge). Ikke at det er noen hemmelighet at vi har forskjellsbehandlet folk på den måten heller.

Når man setter kriterier for kategoriene mann og kvinne vil det alltid være noen som faller utenfor. Går man etter kjønnsceller, kromosoner, primære eller sekundære kjønnskarakteristikka, så vil alltid noen falle utenfor.
Noen hevder at det er rollen i den reproduktive akten du var intendert til å ha som er veiledende, men det blir synsing.

Det er riktignok en måte som sørger for at alle i de diverse kategoriene har noe til felles. Det er ikke slik Norge avgjør juridisk kjønn idag, men det burde være. Hvis det utelukkende gikk på identiet ville kategoriene for kjønn kun være fylt opp med mennesker som passet i den. Ikke slik som i dag hvor man har tusen forskjellige variasjoner på hva som utgjør ett kjønn. Videre har vi kun to kategorier å dytte folk i, når det på verdensbasis eksisterer så utrolig mange flere kategorier. Både kulturelt og juridisk. Vi liker å tro at vi er ett foregangs land, men på dette feltet er vi i vikingtiden enda, med våre klart definerte kjønnsroller og tokjønnsmodell.

En ting skal sies dog, å vokse opp og finne ut at det man lærte på skolen om kjønn ikke stemmer, er ett skikkelig spark i ansiktet.

– Christine
Skeiv Transkjønnet Lesbisk MachoMamma.
www.comingoutchristine.blogg.no