Hvite, streite ciskvinner må bli flinkere til å lytte!

Kvinnedagen 8. Mars er her igjen og det har vært en turbulent tid for Norges feministiske kvinner det siste året. Det har vært debatt om blandt annet transfobiske holdninger, seksualiserte oppfordringer i debatten omkring prostitusjon og debattene har ikke vært preget av god debattskikk. Noen vil hevde det alltid er slik, men det viser bare at det er på tide å gjøre noe. Individer som allerede anser seg som mindre priviligert, i dette tilfellet hvite, ciskjønnede kvinner, kan fort bli blinde for andre former for undertrykkelse. (En ciskjønnet person er en som identifiserer som det kjønnet hen ble tildelt ved fødsel, i motsetningen til en transperson, som definerer som et annet kjønn). Dette kan bidra til mer splittelse enn samarbeid, og det er noe feminismen har vært preget av i lengre tid.

Hvite ciskvinner har ikke de samme utfordringene som andre, fordi alle ikke har kommet like langt i sin kamp. Transkvinner kjemper mot sykeliggjøring og for rett til juridisk og sosial anerkjennelse av eget kjønn, uten krav om diagnoser eller medisinsk behandling. Diskriminering tvinger transkvinner inn i en stereotypisk versjon av “kvinne”utrykket og “kvinne”kroppen. Samtidig kritiseres disse for å forsterke normene rundt kjønn. En transkvinnes blotte eksistens utfordrer det normative cistemet i all dets form. For transkvinner er det å passere som “kvinne” ofte et spørsmål om overlevelse og trygghet og dette må vi ikke glemme. I tillegg kommer utfordringene kvinner opplever på toppen av dette.

Det er ikke hvite, streite ciskvinners feil at de har flere privilegier, men problemet oppstår når de ikke anerkjenner sin status som mer priviligert.

Vi trenger å åpne øynene for de særskilte utfordringene kvinner som opplever diskriminering på bakgrunn av mer enn sitt kjønn(altså interseksjonelle), og kvinner i andre situasjoner, går igjennom, deriblant de som selger sex. Vi bør kunne åpne for debatt rundt de problematiske aspektene av den nordiske modellen og ha disse i bakhodet når vi diskuterer. Sjelden ser jeg noen snakke om å bedre mulighetene og hjelpetiltakene til prostituerte. Transkvinner(og andre) har ofte ikke muligheter på arbeidsmarkedet og selger derfor sex. Noen selger også sex frivillig og å fornekte dette hjelper ingen. Bare fordi vi ikke kan forstå hvorfor noen vil frivillig selge seksuelle tjenester, så betyr ikke det at vi burde snakke over hen som selger. Vi må ikke alltid forstå for å kunne respektere andre. Det er viktig at vi gir alternativer før vi stenger den ene kilden noen har til mat, medisiner og husly.

Vi må også slutte å la feminismen bli et skalkeskjul for holdninger som generaliserer kulturer på bakgrunnen av noen få individer. En “oss” og “dem”-mentalitet i møte med debattene om innvandring, tvangsekteskap og religion bidrar ikke til annet enn fremmedgjøring og rasistiske holdninger. Slutter vi å snakke over de som har levd og lever i slike situasjoner, åpnes det for nye perspektiver som vil bringe nyansene inn i debatten.

Ved å snakke spesifikt om livene til svarte, transkjønnede, religiøse og andre, så trekker vi synlighet til de særskilte utfordringene i et system som er rasistisk, transfobisk og heteronormativt. Priviligerte kvinner sitter ikke med definisjonsmakten på hva som er transfobi, rasisme eller homofobi, og når disse temaene tas opp er det viktigere å lytte enn å diskutere.

God 8. Mars marsj!

Christine Marie Jentoft

Feminist, blogger og transkvinne

  1. Mitt fåretrekkende kjønnspronomen er Hen. Og det er SÅÅÅ deilig å se noen bruke det i en normal setting i det norske språket. Mest fordi jeg alltid før høre at det er for konstruert, og ikke eksisterer i det norske språk. Og at det er for mye å be om av folk å bruke et ord som teknisk sett ikke finnes i det norske språk. Så tusen takk for det!
   OG det var en veldig bra artikkel! ALT du skrev er kjempebra og jeg personlig har lest og hørt alt dette før og har like holdninger. Men jeg håper at det du skrev åpnet øynene for noen og de lærte noe av det. Og at slike blogger som deg og deres artikkler gjør verden til et litt bedre sted.
   OG sist men ikke minst, jeg ble “nominert” til en spørsmålsTAG og den gikk ut på å svare på spørsmål, lage egne, og tagge andre bloggere. Og Jeg tagget deg! Nå er det ofc opp til deg om du vil svare, men du er en så interresant person. Jeg måtte bare tagge deg i tilfelle!
   Bra artikkel anyhow!!

  2. ” -Vi må også slutte å la feminismen bli et skalkeskjul for holdninger som generaliserer kulturer på bakgrunnen av noen få individer. En “oss” og “dem”-mentalitet i møte med debattene om innvandring, tvangsekteskap og religion bidrar ikke til annet enn fremmedgjøring og rasistiske holdninger.”
   Nei, vi må slutte å være så innmari tolerante for andre kulturers kvinneundertrykkelse! Dere som kaller dere feminismer er så J****** opptatt av norske kvinners rett til å drepe friske fostre men skal være så kulturrelativistiske at dere ser på Hijab og tvangsekteskap som kun en annen måte å leve livet sitt på. NEI! Jeg støtter absolut ikke feminismen før alle kvinner kan leve slik som oss i vesten. Og vi BØR generalisere kulturer. DEM er faktisk ikke sånn som OSS.

  3. Bra skrevet! 🙂 Selv om vi har kommet langt i likestillingskampen, så har vi masse igjen som vi har å jobbe med. Trans kvinner er også kvinner, det er jammen på tide at de kjemper for rettighetene sine også. Jeg har i tillegg sett at noen folk har dobbeltmoral hvor de sier at kjønnsroller skal være likestilte, men på en annen side trer de stereotypiske kjønnsrollene over transfolk. Det er jo forskjell på cis-folk og transkjønnede når den ene gruppen ikke må følge de tradisjonelle kjønnsrollene, mens den andre gruppen er nødt for å bli ‘godtatt’. Det burde vært slutt på.

  4. Fnaust: “Hen” er like mye et pronomen i mine øyne som “han” og “hun”, så jeg er glad du fant representasjon i innlegget mitt! Det var kjempefint å høre 🙂
   Og takk for fin kommentar forøvrig!

   Haha, jeg skal sjekke det ut, takk! :-p 🙂

  5. Anne Berit: Denne kommentaren er så fordomsfull at det blir bare trist for min del. Slik jeg forstår det er du både anti-abort og en grei dose fremmedfiendtlig. Vi har flere likheter med mennesker fra andre kulturer enn vi har ulikheter og mangfold er styrke!

   Det skrives forøvrig “jævla/jævlig”, er veldig lite poeng i å skrive de “****” når alle forstår hva det skal stå uansett.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg