22 litt random ting om bifile, fra bifile

Dette er et gjesteinnlegg om det å være bi, anbefales sterkt siden bi’ene gjerne glemmes!

1. En grei definisjon av å være bi: Jeg kaller meg bifil fordi jeg anerkjenner at jeg har et potensiale til å bli tiltrukket romantisk og/eller seksuelt av mennesker av flere enn ett kjønn; ikke nødvendigvis på samme måte, ikke nødvendigvis til samme tid, ikke nøvdendigvis i samme grad. (Kilde: http://robynochs.com/)

2. Det er ikke nødvendigvis slik at alle bifile liker både (cis)menn og (cis)kvinner. Selv om ordet “bi” opprinnelig henspeilet på de binære kjønnene mann og kvinne, så har ordet bifil utviklet seg og fått nye meninger i dag. Det fins mange varianter av kjønnsidentitet og kjønnsyttrykk – vi bifile har altså potensiale til å bli forelsket i, og/eller føle seksuelt begjær overfor mennesker av flere enn ett kjønn. Noen kan bli tiltrukket av folk uansett kjønn. Noen av oss bifile tiltrekkes for eksempel av kvinner og folk med ikke-binær kjønnsidenitet, men ikke trans eller cis menn. Det fins rett og slett like mange muligheter som det fins folk.

3. Mange av oss bifile opplever at vi har sterkere eller svakere preferanser for folk av ulike kjønn, som varierer over tid eller ut fra situasjon. Det som er konstant, er at vi har et potensiale til å bli tiltrukket av mennesker av flere enn ett kjønn.

4. Vi bifile kan være trans/cis menn eller kvinner, eller folk av ikke-binære kjønn. Legning og kjønnsidentitet defineres uavhengig av hverandre.

5. Ikke alle bifile har preferanser som varierer – noen av oss har for eksempel ikke noen spesiell preferanse for hvilke kjønnsidentiteter personene vi tiltrekkes av har, men er mer opptatt av personlighet. Andre liker for det meste akkurat det vi liker ved folk, uten at det varierer over tid. Vi har samme seksuelle identitet og tenningsmønster gjennom hele livet.

6. Selv om du ut fra partnerne våre i fortid og nåtid tror at du ser et mønster i hva vi foretrekker, er det ikke sikkert det stemmer. Det er mange tilfeldigheter i livet, som gjør at vi ender opp med å finne oss en eller flere spesifikk(e) partner(e) – slik er det jo for heterofile og homofile også.

7. Selv for oss som er bifile og har preferanser som varierer, er det godt mulig å være fornøyd i stabile, monogame forhold for oss som ønsker det.

8. Noen ganger er det skikkelig artig å ha preferanser som varierer mellom hvilke kjønn vi begjærer og/eller forelsker oss gjennom livet.

9. Noen ganger er det skikkelig kjipt å ha preferanser som varierer mellom hvilke kjønn vi begjærer og/eller forelsker oss i gjennom livet.

10. Noen bifile føler det er vanskelig å forene de delene av seg selv som er tiltrukket av folk av ulike kjønn. Det kan være man tenner på ulike ting sammen med folk av ulike kjønn. Kanskje handler det også om hva man “får lov til” å gjøre med folk av ulike kjønn og legninger. Det er kanskje ikke så lett for en bifil person å få muligheten til pule en heterofil cismann med strap-on hvis det er en måte hen liker å ha sex på. Det er heller ikke nødvendligvis så lett for en bifil person med mannlig kjønnsidentitet å bli pult i rumpa av en heterofil ciskvinne. Og dette er bare to åpenbare eksempler. Rommene for seksuell utfoldelse blir ofte definert i snevre rammer ut fra hvilket kjønn folk blir tilskrevet.

11. Det er viktig for bifile å ha noen å snakke åpent med, og som man kan stole på, enten det er partner, venner eller andre. Prøv å være åpen og lytte. Still heller spørsmål enn å anta at du forstår. Her er en video om støtte blant venner: https://www.youtube.com/watch?v=VYzdytktpv0&feature=share (i samme serien fins det videoer om støtte fra partnere, familie og helsearbeidere).

12. Visste du at 70-80% av bifile ikke er åpne for sine nærmeste, på jobben eller overfor venner? Å være i skapet kan gjøre kjipe ting med deg – selvforakt, usikkerhet og redsel for å bli avslørt kan dessuten gjøre at vi er kjipe mot andre. Det er ikke en unnskyldning, men det er en god grunn til å møte de åpne bifile du faktisk treffer på din vei med åpenhet og aksept.

13. Vi bifile har ikke ansvar for hva andre bifile driver med, selv om vi tilfeldigvis deler samme legning.

14. Vi blir ikke homo/lesbisk/hetero ut fra hvem vi er sammen med. Vi bifile setter stor pris på om du husker det. Det er flere anledninger enn du kanskje tror hvor vi må ta stilling til om vi skal være åpne om vår bifili. Det gjelder kanskje noe så enkelt som samtaler om tidligere forhold eller diskusjoner om kjendiser.

15. Mange av oss bifile har verken spesielt mye eller spesielt interessant sex.

16. Det er lov for heterofile cismenn å ikke anta at bifile kvinner ønsker å ha sex med dem sammen med en annen kvinne.

17. Seriøst, hva er denne fikseringen på trekanter? Vi bifile har utrolig mye annen kinky, akrobatisk og grensesprengende sex.

18. Ærlig talt, trekant med to damer og en heterofil cismann? Er det det beste du kommer på?

19. Åpne forhold og polyamorøse forhold ser kanskje ut til å være mer vanlig blant åpne bifile – eller kanskje det bare er mer akseptert i bifile miljøer. Prøv å utdanne deg på området, og forstå hva som er forskjellen på utroskap og åpne forhold.

20. Det går fint an å være bifil og aseksuell; vi bifile kan være romantisk tiltrukket av mennesker av flere enn ett kjønn, uten å ha lyst til å ha sex med noen.

21. Det fins ingen opptaksprøve for å få lov til å kalle seg bifil. Du trenger ikke å ha sex med folk av alle kjønn for å kalle deg bi. Du trenger ikke ha sex med noen for å kalle deg bi. Men skriv gjerne ut ditt eget bidentifikasjonskort, og meld fra til nærmeste bi-hovedkvarter, så kan du velge mellom en brødrister eller en t-skjorte med dårlige bi-ordspill som velkomstpresang!

22. Det er OK å være bifil. Det er OK å være nysgjerrig og bifil. Det er OK å være usikker og bifil. Det er OK å være forvirret og bifil. Det er OK å være bifil hvis du sjelden blir tiltrukket av noen av ditt eget kjønn. Det er OK å være bifil hvis du som regel blir tiltrukket av folk av ditt eget kjønn, men av og til liker noen av et annet kjønn. Det er OK å være bifil og ha masse sex. Det er OK å være bifil og ha lite sex. Det er OK å være bifil og ikke ha sex. Det er OK å kjenne seg veldig, veldig bifil hele tida. Det er OK å være bifil.

Til våre homofile brødre og søstre – eller: hvordan være en god alliert for bifile du møter på din vei:

Kanskje er det lurt å ikke se det at en person kommer ut til deg som bifil, som en anledning til å snakke om den gangen da en bifil mann prøvde å sjekke deg opp mens kona hans sto like ved i baren, eller den gangen da din bifile eks bedro deg med en mann. Ikke bli overrasket over hvis vi som svar forteller om den lesbiske eksen som syns vi var litt ekkel fordi vi likte kuk også, eller han heterofile mannen som vi gikk ut med, som antok at bifil dame = trekantsex med to damer for han. Folk kan være kjipe, det er ikke begrenset til seksualitet eller kjønn.

Prøv å ikke trekke fram din egen bifile fase med én gang noen kommer ut til deg som bifil. Det er helt greit å ha en bifil fase, og vi kan godt sammenligne opplevelser i en artig diskusjon på en fest. Problemet er at vi møtes med denne responsen fra homofile oftere enn du kanskje tror. Til slutt kan vi begynne å lure på om du virkelig mener at å være bifil = å være i en fase.

Ikke anta at bifile menn er homofile som ikke tør å komme “helt ut av skapet”.

Ikke anta at bifile kvinner er heterofile kvinner som er bifile for å gjøre seg “interessante” for heterofile cismenn.

Prøv å ikke “rose” bifile med at de er tøffe som tør å være åpne som bifile. Vi vet at mange har fordommer mot oss, så vi trenger ikke at folk som vil støtte oss minner oss på det.

Støtt bifile i forhold som tilsynelatende ser heteroseksuelle ut, når de kommer på pride-eventer. Vi har bruk for åpne folk i alle slags forhold, jobber fra alle samfunnslag og kjønnsidentiteter. Det er umulig å se på folk om de er bi-, pan-, aseksuelle og/eller trans. Eller homo/lesbe/hetero for den saks skyld. Jobb med å lære deg selv å ikke anta for mye om folk generelt 🙂

Håper du lærte noe, del det gjerne så vi får mer synlighet rundt bifile, og en stopp på disse teitene stigmaene de går igjennom.

9 kommentarer
    1. Jeg er heterofil, men har alltid vært en forkjemper for homofile og trans rettigheter, og en veldig viktig ting som dere påpeker er mange menns fantasi om trekant. Det er rett og slett et problem. Mange menn sin motivasjon for å gå inn i et forhold med en bifil eller biseksuell kvinne, er “muligheten” til trekant.
      Dette synes jeg er ekstremt diskriminerende. Hvorfor? Fordi de fordømmer bifile og biseksuelle.
      De tror at bifile har forlatt monogami og stupet inne polygamiens verden.
      Hva faen? Polygami og bifil går ikke hånd i hånd. Dette er heller ikke noe hat ovenfor polygami. Jeg har mine meninger om det, men respekterer de som ønsker å leve denne livsstilen.
      Polygami betyr heller ikke automatisk at man er skeiv eller bifil. Å fordømme dette blir også diskriminerende. Å bare gå ut i fra ting er diskriminerende.
      Supert innlegg!

    2. Helt enig, MammaStreker – antakelser basert på fordommer og uvitenhet (og i noen tilfeller ren vrangvilje), er roten til mange problemer. Noe vi alle bør gå i oss selv og ta tak i, egentlig. Syns Christine er flink til å utfordre oss leserne 🙂

    3. Dette her likte jeg godt! Generelt må jeg si at bloggen din er veldig informativ, saklig og to the point og jeg håper enda flere vil oppdage den! 🙂

    4. har lese denne før, men humrar alltid godt av punkt 16 – 18! “Er det det beste du kommer på?” (Men jo, mykje tyder jo diverre på det. “Sykt stress,” som elevane seier.)

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg