Så vennen din er trans, hva nå?

En venn av deg er kommet ut av skapet og identifiserer som et annet kjønn en du er vandt med, og du er usikker på hva du vil gjøre nå. Det er helt vanlig og det er bra at du ønsker å gjøre det som er best for deg selv og din venn.

For noen mennesker kan det være helt null stress at andre kommer ut av skapet, men det er viktig å lytte og forstå at dette har vært tungt for vedkommende. Å si “Jammen det er null stress, jeg bryr meg ikke om kjønn” kan faktisk være uheldig å si. Personen det gjelder bryr seg nemlig gjerne om kjønn, det er faktisk en stor del av deres verden og tankesett. Husk på at de gjerne har gått og slitt med dette lenge.

– Når noen kommer ut er det lov å spørre, “Hva vil det si?/Hva betyr det?”. Ingen forventer at du skal ha full peiling på forhånd.

– Men ikke still for mange eller for intime spørsmål. Å spørre noen om deres underliv eller hva de tenker å gjøre med det, er ikke ok. Si heller at hvis de trenger å snakke om medisinske tilbud så er du der. La det foregå på deres egne premisser.

– Spør vennen din om hen trenger noe, eller om det er noe du kan gjøre. Iblandt holder det bare å ha noen å prate med, andre ganger trenger vi at du kanskje står bak oss.

– Ikke anta noe. Bare fordi noen kommer ut som dame så betyr ikke det at de automatisk ønsker å gå med høye hæler eller kjoler. La dem gjøre kjønn på sine egne premisser. Det samme gjelder pronomen og navn.

– Når/om de velger et nytt navn, bruk det, med mindre de sier noe annet. Det er lov å glippe iblandt, men ikke for mye. Om du virkelig sliter så kan du sitte hjemme og trene for deg selv. Det er ikke så vanskelig. Rett på andre når de bruker feil navn. (Obs: dette gjelder ikke hvis transvennen din har sagt de ikke bruker navnet foran alle enda).

– Bruk alltid ønsket pronomen. Å nekte å bruke pronomen er det samme som å pisse på vedkommende.

– Ikke si at du har sett tegnene, eller ikke har sett de. Det er strengt tatt irrelevant og bidrar lite.

– Ikke automatisk anta seksualiteten til vennen din. En del av oss er lei av å høre ting som “Så…liker du menn nå da eller?”

– Aldri fortell andre at vennen din er trans. Det er opp til dem selv. Med mindre du har fått direkte beskjed om å dele det med noen.

– Det er ingen skam om vennen din ønsker å forbli skjult eller stealth som det også heter. Det er ingen krav om at noen må være åpne om at de er trans.

– Unngå velmente komplimenter, slik som tips til hvordan vedkommende kan passere bedre. Gjør heller vedkommende oppmerksom på at hen kan spørre om sånn hjelp null stress.

Se forøvrig videoene mine “Shit Cisfolk Sier” 1 og 2.

– Vær tålmodig. Å finne ut av seg selv og sin egen identitet er en prosess som for deg har tatt mange år mens du vokste opp. Vennen din må få bruke den tiden hen selv ønsker. Dette kan innebære flere endringer av navn og pronomen, før hen finner noe som sitter.

– Det finnes ingen rett eller gal måte å transisjonere på. Alle må gjøre det som er rett for en selv. Dette gjelder også navn, kjønnsuttrykk og pronomen.

– Ikke spør hvordan vennen din har/tenker å ha sex.

– Begynn å være kritisk til transvitser i hverdagen. Fleiper om transer og menn i kjoler bidrar til å gjøre hverdagen utrygg for trans folk.

– Les deg gjerne opp på nettet om tematikken. Det er ingen skam å ikke kunne stort. Du er nå inne på en side med et hav av informasjon(Hehe). Sjekk også ut linkene mine i høyremenyen.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg