Transe, shemale, transkjønnet eller født i feil kropp?

Innad blandt de som er et annet kjønn enn de ble definert som ved fødsel i Norge, eksisterer det en splittelse når det gjelder begrep. Ofte er de diverse leirene direkte ufine mot hverandre.


(Hvilket begrep skal jeg bruke?)

Her er hva jeg mener om de forskjellige begrepene,

Trans/Transkjønnet

Trans/transkjønnet og dets forgjenger transseksuell har vært tilstede en god stund, og er for veldig mange en godt etablert selvbeskrivelse. En del mener at på norsk så er ordet transseksuell litt feil språkmessig. Dette fordi det tilsier at man får seksuell tenning av transfolk. På samme måte som homoseksuell viser en tenning av andre av samme kjønn. 
Transkjønnet, eller mer riktig, trans kjønnet, er derimot et mer fungerbart begrep. Trans betyr jo tross alt “på tvers av/over”, så dermed tilsvarer det en som beveger seg på tvers av kjønn. Kjønn, som vi vet, er utrolig masse forskjellig, alt fra biologi, juridisk og sosialt. Dermed formidler vi at vi beveger oss på tvers av en, eller flere, av disse, formene for kjønn. Gruppen transkjønnede består av mennesker som opplever kjønnsdysfori, mennesker som ønsker nedre kirurgi for å skape et annet underliv, og mennesker som ikke ønsker noen endringer på kroppen sin. Noen kan ønske kun hormonell behandling, mens andre ønsker kun et miljø å føle seg hjemme i. Noen definerer som menn eller kvinner, mens andre definerer som et annet kjønn, eller ikke noe kjønn i det hele tatt.
LHBT-organisasjonene bruker disse begrepene i hovedsak. Det finnes negative ting med ordbruken, men jeg finner den minimal sett opp imot hva ordbruken representerer, for å ikke nevne tilhørigheten. Noen transfolk har også historikk for å være ufine mot de som trekker seg unna ordbruken, ved å si at man er trans uansett hva man kaller seg osv.

Ta meg f.eks, jeg beveger meg på tvers av biologisk og sosialt kjønn, og forhåpentligvis juridisk etterhvert. I tillegg bruker jeg forkortelsen trans, for å vise at jeg ikke er cis(definert rett ved fødsel). Det er ikke ofte jeg sier at jeg er trans kvinne, men i noen settinger er det relevant. Det synliggjør at jeg har hatt andre utfordringer i livet mitt enn cispersoner, og iblandt er det viktig for meg å synliggjøre dette. Forøvrig så er ordene trans og cis ikke noe nytt, de stammer fra latin og gamle dager. 

(Morsomte noensinne var han som bad meg om å slutte å finne opp ord. 
1) Ordene har eksistert lenger enn ordet ketchup.
2) Finner du ofte ord vilt i naturen siden? Alle ord er funnet opp.)
Paraplybegrepet her er transpersoner, som inkluderer alle som beveger seg på tvers av kjønn i en eller annen form. 
Født i feil kropp

Så har man det rykende ferske “født i feil kropp” begrepet. Du har kanskje hørt det fra Tv2 serien med samme navn, som gikk ifjor, eller har du kanskje en venn som liker å bruke det? Det brukes hyppig av “pasientorganisasjonen” HBRS(Harry Benjamin Ressurssenter) i tillegg.
For noen er dette begrepet lettere å selvforklare med, av forskjellige grunner. Noen synes det synliggjør at deres kjønn ikke er riktig. Noen føler det viser at kroppen er feil og man skulle egentlig vært født med en annen kropp. Mens andre igjen bruker det fordi de ikke vil assosieres med trans-whatever.

 

Først og fremst så synes jeg begrepet det blir for intetsigende. Hvem skal liksom passe inn i denne begrepsformen?
Folk som ble født med et ben istedetfor to, er de født i feil kropp siden kroppen deres heller ikke er slik de kanskje så for seg? 
Hva forteller man når man sier man er “feil”? At fordi man ikke er som normen, så er man ikke riktig? Hvordan blir det en god ting å fortelle seg selv og andre?
Stod det egentlig en annen kropp på samlebåndet, men bevisstheten din havnet feil? 
Men mest av alt har jeg et problem hvordan mennesker i denne gruppen(ikke alle) oppfører seg og hvor sterkt de trenger å synliggjøre at de ikke er transpersoner.  
Jeg forstår at noen ikke ønsker å bli tatt for å være transvestitt eller noe annet, men hvorfor er det et problem? Er det noe feil med transvestitter? Ikke i mine øyne. Jeg er ikke transvestitt, men om en annen person er så dust at han tror jeg er en, så bryr det meg svært lite. Jeg kan bruke det som et øyeblikk for å opplyse og dermed bidra litt. Det blir litt som når en kar blir tatt for å være homo, og reagerer enten positivt eller negativt. For mange gjør det ingenting å bli tatt for å være homo, fordi det er ingenting i veien med å være homofil. Mens andre trenger å ta avstand fra det fordi det truer deres seksualitet. Når definisjonen på født i feil kropp og transkjønnet strengt tatt er den samme, hvorfor bruke så mye tid og energi på å ta avstand? 
Ofte anerkjenner ikke født i feil kropp leiren andre med mindre de ønsker “full pakke”, altså norsk diagnose F.64.0, hormonell behandling og kirurgi. Samt å være mest mulig “vanlige” menn og kvinner. Som om transpersoner ikke er like vanlige som alle andre…

HBRS går såpass langt som å si at transpersoner er:
“Mange mennesker forveksler diagnosen transseksualisme med både homoseksualitet og transvestisme (transpersoner). Dette kommer gjerne som følge av mangel på kunnskap og forståelse. For denne gruppen handler det grunnleggende om identitet, og har ingenting med seksuell orientering å gjøre.”

Mangel på kunnskap og forståelse uten tvil, men de snakket kanskje ikke om seg selv?

På engelsk kaller man gjerne denne bevegelsen for “true transsexuals” eller “truscum”, da de ofte står for et bilde av hva det vil si å være mann, kvinne og født i feil kropp. Som om det finnes en mal for hvordan man er mann, kvinne, trans eller cis liksom?
Hvis man absolutt trenger å ta avstand fra transbegrepet så skulle jeg ønske man heller brukte mer beskrivende ord som “Definert feil kjønn ved fødsel”, “Definert mann/kvinne ved fødsel”, “Tildelt feil kjønn” eller andre forklaringer som ikke fører til slikt som dette:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=

 

Transe

 

Ordet transe betyr strengt tatt transvestitt, altså en som kler seg i klærne til et annet kjønn, av forskjellige grunner. 
Transe er også et verb, som beskriver en handling man foretar seg. Om jeg hadde kledd meg i “manneklær” så hadde jeg transet.
Sist så er transe en tilstand. Altså at man går inn i en transe. (Tenk hypnose).
Mange gjør gjerne litt feil og bruker transer når de snakker om transpersoner, og det er null stress, selv om det er en smule feil. 
Å selvforklare med ordet transe er gjerne mer vanlig for transpersoner litt oppi åra, blandt de yngre generasjoner brukes det gjerne trans, crossdresser eller andre ord. Oppleves gjerne negativt idag siden det ofte brukes som et nedsettende begrep, og man ikke ønsker å ta det tilbake. 

 

Shemale

 

Nei. Punktum. 
Shemale/ladyboy/sheboy/shehe osv er porno- og sexindustriens utdaterte uttrykk, som beskriver mennesker med pupper og pikk. Å bruke dette ordet om en som meg er hatprat, på linje med å bruke ordet “neger”. Det representerer undertrykkelse, at man er noe mindre enn menneske og at man er et objekt, gjerne seksualisert.
Noen velger å selvbeskrive med dette, dem om det, men det betyr ikke at du kan kalle andre for shemale av den grunn.

 

Det er også veldig vanlig at folk som nettopp er kommet ut av skapet bruker ord som kanskje kan være negative og skadelige, slik som f.eks transe eller shemale. Det er vitkig å ikke avstøte disse med en gang og heller fint forklare hvorfor man mener ordbruken er usunn og skadelig på sikt. Når man er ny har man gjerne ikke god innsikt i andres situasjoner og trenger litt tid på seg.

 

Det gjør meg ganske trist at denne splittelsen eksisterer, for det burde gå an å eksistere sammen og bygge hverandre opp, istedetfor å dra hverandre ned. Bruk hvilken ordbruk du vil selv, som du føler du kan identifisere med, men anerkjenn at andre kan bruke andre beskrivelser som strengt tatt betyr det samme.

 

Jeg er ei jente.
Jeg er ei blond jente.
Jeg er ei blond jente som har barn. 
Jeg er ei blond trans jente som har barn.
Jeg er ei blond trans jente som har barn og liker andre jenter.

 

Alt dette beskriver hvem jeg er og hva jeg har gått igjennom. Det er aldri på noen måte negativt for meg. 

 

Jeg er menneske.

#transkjønnet #transe #trans #shemale #ladyboy #sheboy #fifk #fødtifeilkropp #født #feil #kropp #lhbt #hbrs 

15 kommentarer
  1. Tildelt feil kjønn var faktisk en veldig god beskrivelse! Når det gjelder at folk ikke vil bli snakket om som trans, så tror jeg det er fordi det ligger en sårhet i at man ikke ble født slik man ønsket – og at man ikke ønsker å bli satt i bås. For all del – jeg synes det er kjempefint at folk vil definere seg som trans, men for meg blir det en evig påminnelse om hva jeg ikke ble. Det er sårt for meg.

  2. Tone Lise: Takk for god konstruktiv kommentar! Glad du likte tildelt feil kjønn 🙂
   Men den sårheten forsvinner vel ikke med ordbruk om at man er feil og at det er ens egen feil(altså født i feil kropp). Jeg tenker at det er leit med den sårheten, og jeg tror vi alle kjenner på den iblandt, men at noen tillegger “trans”-beskrivelsen av seg selv at for mye vekt. Mens andre er litt mer laidbacke til at det er kun nok et ord som beskriver vedkommende.

  3. Jeg foretrekker å si at jeg er født i feil kropp. Jeg brukte transbegrepet på meg selv når jeg snakket med en fagperson, men det føles veldig feil fordi det kroppslige blir så ofte ignorert i media nå, alt jeg finner handler om klær og væremåte.
   Jeg hater å være i en kvinnekropp, men så lenge jeg har en vagina så kaller jeg meg selv for kvinne. Jeg har heller ingen ønske om å kle meg eller oppføre meg kjønnsstereotypisk, min kropp og ansikt er så feminint at jeg har blitt mistrodd av helsepersonell uansett hva jeg har på meg.
   Alt jeg ser i speilet er feil.
   Jeg leter etter poster av transmenn som forteller om det kroppslige og seksuelle. Hvilke forandringer skjer i tillegg til dypere stemme og skjeggvekst når man går på testosteron? Mister man erogene soner? Slike ting synes jeg det er vanskelig å finne informasjon og samtaler om.

  4. Mikey: Heia! Har du mulighet til å sende meg en melding på ComingOutChristine sin facebookside? Skulle gjerne ha mast på deg om et gjesteinnlegg om nettopp det du skriver her.

   Jeg tror bestmedbart har skrevet om det. Eventuelt så har dokumentaren til Luca(Mann Uten Penis på NRK) en del om effekter på testosteron.
   Ellers så kan jeg bistå på nevnte personlige melding 🙂

   Litt usikker på om jeg helt tar koblingen mellom at trans fokuserer på annet enn kropp. Heldigvis er ikke mitt syn veiledende(og det er supert!), men kanskje jeg misforstår deg litt?

  5. Jeg kaller meg født I feil kropp av den grunn at jeg ikke har noe sexuelt I forhold til ordet transexuel. Jeg er ikke sexuelt feil lix og født I feil kropp er mere jeg har ikke riktig kroppsdeler. Jeg skal fjerne alt. Jeg er ikke imot transexuelle og ordet transexuel men jeg selv er født I feil kropp og er en han. Ikke transmann lix.

  6. Espen André: Man er fortsatt en “han” selv om man er en transkjønnet(eller transseksuell) mann. Det er ingenting seksuelt med kjønnsidentitet, da det referer til det engelske ordet for genitalia(sex). Mange bruker ordet transseksuell for å signalisere at deres genitalia er feil enn hva de ønsker. Dette er litt av grunnen til at vi gikk over til å bruke transkjønnet, eller bare trans. For å bruke et bredere ord for kjønn og dermed favne flere mennesker i samme/lignende situasjoner.

   Hvorvidt noen bruker “Født i Feil Kropp” eller “Trans” har ingenting å si for om man skal fjerne noe som helst.

  7. Det er jo helt tragisk at hva man kaller seg skaper en splittelse. .Vi er en relativt liten gruppe, og burde stå sammen og støtte hverandre uansett hva vi velger å kalle oss eller hvilke type operasjoner /hormoner man velger å ta. 🙂

  8. Jeg har ikke noe prob med å stå med noen som kaller seg trans. Jeg er bare enig med Være uenig jeg kunne gjerne truffet deg en gang christine og bli kjent meddesiner for du er tøff og rå:). Synes det du skriver I blogger den er sykt intr. Og har noen prob med hva du kaller deg el hva andre kaller seg. Men dere kvinner har sterke meninger og vi mannfolk må bare styre unna da hehehe;)

  9. Jeg kaller meg kvinne. Min opplevelse av oppveksten har vært å være i feil kropp. Jeg kommer ikke til å definere meg som Trans*
   Velsigne dere som gjør det. Lenge leve mangfold. Men vær så snill. Aksepter at det finnes mennesker der ute som foretrekker å kalle seg Født i feil kropp. Det finnes ikke rett og galt innenfor definisjonsspørsmålet. Det er så mye drama i bloggverden rundt akkurat denne tematikken at jeg blir kvalm. Hvis ikke vi som lever i denne gruppen kan godta hverandre hvordan skal da andre klare det. Vi er alle forskjellige, og har forskjellige preferanser i hva vi både kaller oss, definerer oss og lever som.. Accept it.. Move on.

  10. Prokrastinere Karlsen: Tenker du at jeg sier noe annet siden du velger å si såpass mye? (Selvfølgelig mulig jeg mistolker deg). Men jeg er ikke uenig i det du sier. Hvis du ser innlegget jeg delte tidligere i dag på Facebook fra bloggsiden så tar jeg også opp hvor teit jeg synes debatten er.

  11. Syns det er tøff av deg og noen andre som har skiftet kjønn. Stå på, har respekt for folk som kommer ut av skapet. Jeg er selv Bi og har ingenting i mot noen. Folk må jo få lov til å gjøre som de vil . Så jeg syns det er bra at du forteller verden om deg selv. Ingen er perfekt, alle har sine sider. Noen tør å komme ut, noen gjemmer seg bak lyse og ikke tør å si noe. Så stå på du er modig og virker veldig smart. Håper du får en fin dag videre 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg